Jeladós parlagi sasok

Ezen az oldalon a műholdas helymeghatározóval felszerelt parlagi sasokat mutatjuk be. A jobb oldalon a sasok névadói szerepelnek. A nevekre kattintva a megtekinthetőek az egyes madarak adatai a www.satellitetracking.eu honlapon.

201120122013, 2014

A 2011-ben jelölt madarak mozgásának összesített térképéért kattintson ide ide >>

2012-ben az alábbi 9 madarat szereltük fel műholdas jeladóval. Mozgásuk összesített térképéért kattintson ide ide >>

"Roland" >>  
A madarat Kökény Roland, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K2/1km) tiszteletére neveztük el. Egy jászsági sasfészek (J-13 kodú territórium) leszakadása miatt legyengülten kerül be már repülős korú fiókaként a Jászberényi Állatkertbe. Néhány napos táplálás és ápolás után visszaengedtük a szülői territóriumba, ahol szülei és testvére azonnal visszafogadták.

 

"Danuta" >>  
A madarat Kozák Danuta, a 2012-es Londoni Olimpia kétszeres aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m és K1/500m) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Jászságban (a J-11 kódszámú territóriumban).
 
ron" >>  

A madarat Szilágyi Áron, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (vívás, kard egyéni) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Jászságban (a J-12 kódszámú territóriumban). Áron kirepülés után ellátogatott Dél-Magyarországra, de ideje jelentős részét Heves megyében töltötte, ahol 2012.12.17-én ködös időben elütötte egy vonat. Tetemét egy pályaellenőrző munkás találta meg, aki szerencsére leszedte a megrongálódott jeladóját. Másnap a helyszínen már nem találtuk meg a tetemet, mert azt nagy valószínűséggel egy róka elvitte.

 

"Krisztián" >>  

A madarat Berki Krisztián (torna, lólengés) és Pars Krisztián (atlétika, kalapácsvetés), a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmeseinek tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg Békés megyében (a BE-13 kódszámú territóriumban). Krisztián elvonult Románián, Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül Szíriába, ahonnan visszafordult és nem sokkal később november 15-18 között Délkelet-Törökországban áramütés áldozata lett. A madár tetemét a Doga Dernegi (török BirdLife partnerszerveztünk) szakemberei találták meg a koordináták alapján.

 

"Gabi" >>  
A madarat Szabó Gabriella, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Jászságban (a J-15 kódszámú territóriumban). Az eddigi legnagyobb felfedező hajlammal rendelkező sasunk, már október elején elindult délnek átszelte a Balkán-félszigetet, egy nap alatt átrepülte a Földközi-tengert Líbiáig, átszelte 3 hét alatt a Szaharát és a Száhel-övezetet, majd végül a nyugat-afrikai szavannán kezdett telelésbe. Összesen 15 országban járt, Nyugat-Afrika több országából ő szolgáltatta az első adatait fajának. Utolsó jelei 2013. január 23-án érkeztek Ghánából, ezt követően sajnos nem tudjuk mi történt a madárral vagy a jeladójával.

 

"Évi" >>       
A madarat Risztov Éva, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (hosszútávúszás, 10km) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Jászságban (a J-05 kódszámú territóriumban). Évi járt Romániában és Szerbiában is, de ideje jelentős részét Békés megyében töltötte. Itt érte a végzetes áramütés is, megégett tetemét 2012. december 16-án találták meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

 

"Dani" >>     
A madarat Gyurta Dániel, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (úszás, 200m mell) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Nagykunságban (az NK-01 kódszámú territóriumban).

 

"Kati" >>      
A madarat Kovács Katalin, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Nagykunságban (az NK-02 kódszámú territóriumban).
"Kriszti" >>  

A madarat Fazekas Krisztina, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m) tiszteletére neveztük el. A madarat kirepülés előtt jelöltük meg a Dévaványai-síkon (a BE-01 kódszámú territóriumban).

 

2013-ban az alábbi madarakat szereltük fel műholdas jeladóval. 

A fiókaként gyűrűzöttek mozgásának összesített térképéért kattintson ide ide >>
Az idős madarak térképéért kattintson ide ide >>

 

"Rudolf" >>  

A madarat Dombi Rudolf, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K2/1km) tiszteletére neveztük el. Mérgezett és korábban meg is lőtt kifejlett madár, amelyet a Hortobágyi és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságok munkatársai a Fővárosi Állat és Növénykertbe szállítottak 2013.02.24-én. Gyógyulását követően a megtalálási helyén engedtük el 2013.03.07-én Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határán. Rudolf elengedését követően egy héten belül párba állt egy fiatalabb madárral és fészeképítésbe kezdett egy közeli territóriumban. A költő madarak adatait adatvédelmi okokból nem töltjük fel ezért Rudolf repülési adatai nem érhetők el a térképi felületen.

 

"Vihra" >>                                                                                            

A Green Balkans bolgár szervezet jelölte meg műholdas nyomkövetővel először 2012 júliusában, majd 2013 áprilisában Békés megyében került kézre ismeretlen okból. Állatorvosi kezelését követően a BSPB és az MME együttműködésében a nem működő jeladót lecseréltük egy új jeladóra és szabadon engedtük a megkerülési hely közelében.

 

"Jánossy" >>        Jánossy Dénes

 

 

 

A madarat Jánossy Dénesről (1926-2005) neveztük el, aki a Magyar Természettudományi Múzeum Föld- és Őslénytárának igazgatója, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító elnöke volt. 2013 júliusában gyűrűztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

"Pátkai" >>                                       

                                                  

A nevét Pátkai Imre (1875-1961) ornitológusról, a Magyar Madártani Intézet volt igazgatójáról kapta. 2013 júliusában gyűrűztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

"Remény" >>                                                                                  

Mátraaljáról mentett, Dévaványán keltetett, Hevesbe visszahelyezett fióka. Nevét szavazássorán választották ki a projekt Facebook oldalának látogatói. 2013 júliusában gyűrűztük Heves megyében.

 

"Petényi" >>   Petényi Salamon János

A madarat Petényi Salamon János (1799-1855) természettudósr, a magyar madár- és őslénytan megalapítójának tiszteletére neveztük el. 2013 júliusában gyűrűztük Heves megyében.

 

"Herman" >>  

A madarat Herman Ottó (1835-1914) természettudósról, A Magyar Madártani Intézet alapító elnökéről, korának kiemelkedő polihisztoráról neveztük el. 2013 júliusában gyűrűztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

"Chernel" >>  

A nevét Chernel István (1865-1922) ornitológusról, a Magyar Madártani Intézet volt igazgatójáról kapta. 2013 júliusában gyűrűztük Győr-Moson-Sopron megyében.

 

"Vasvári" >>   Vasvári Miklós

A madarat Vasvári Miklós (1898-1945) ornitológusról, a Magyar Madártani Intézet főadjunktusáról neveztük el. 2013 júliusában gyűrűztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

"Vásárhelyi" >>   Vásárhelyi István

A madarat Vásárhelyi Isván (1889-1968) zoológusról, a magyar természetvédelem kiemelkedő alakjáról neveztük el. 2013 júliusában gyűrűztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

"Csörgey" >>   Csörgey Titusz

A madarat Csörgey Titusz (1875-1961) ornitológusról, a Magyar Madártani Intézet volt igazgatójáról. 2013 júliusában gyűrűztük Győr-Moson-Sopron megyében.

 

"Keve" >>   Keve András

A nevét Keve András (1909-1984) ornitológusról, a magyar madárvédelem egyik elindítójáról kapta. 2013 júliusában gyűrűztük Heves megyében.

 

"Schenk" >>   Schenk Jakab

Biharban mérgezéssel megkerült madár. 2013 júliusában engedtük el. Nevét Schenk Jakabról a madárgyűrűzés magyarországi meghonosítójáról kapta.

2014-ben az alábbi 10 madarat szereltük fel műholdas jeladóval. Mozgásuk összesített térképéért kattintson ide >>

 1. "Jákó" >>
 2. "Berci" >>
 3. "Kígyós" >>
 4. "Tóni" >>
 5. "Tarna" >>
 6. "Telek" >>
 7. "Páter" >>
 8. "Vágó" >>
 9. "Helga" >>
 10. "Tokaj" >>

2015-ben az alábbi két madarat szereltük fel műholdas jeladóval. Mozgásuk összesített térképéért kattintson ide >>

 1. "Kelemen" >>
 2. "Ürbő" >>

Vi Tilbyr Billig Asics Uttak

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved