A Kárpát-medence északnyugati részét is meghódította Panni, a jeladós parlagi sas

Már 12 országot járt be Panni, a 2011-es születésű jeladós parlagi sas, amely azzal vált ismertté, hogy pár napos korában ismeretlen tettesek kilopták egy heves megyei fészekből. A sokat látott madár június közepe óta az osztrák, cseh, szlovák és magyar határvidéken kóborol.

Panni várhatóan csak 2013 és 2015 között foglal fészket, az MME szakemberei kíváncsian várják, hogy ezt a régiót választja-e végső lakhelyül vagy máshol foglal territóriumot. Ausztria ezen keleti határszakaszához közel szélerőműparkot terveznek, ami más fajok mellett a parlagi sasok élőhelyét is veszélyeztetheti.


Panni eddigi útvonala (Forrás: setellitetracking.eu).

 

Az eddig hazánkban műholdas jeladóval megjelölt parlagi sasok közül ez a madár szolgáltatta messze a legtöbb adatot. Jeladója 2.560 db GPS pontosságú rekordot vett fel, ami felbecsülhetetlen érték a fajtársak védelme szempontjából. Panni átlagos repülési magassága 470 méter a tengerszint felett, a Kárpátok hegyláncán átkelve a 2.530 méter magasan is járt már.


Panni és két testvére (Fotó: Horváth Márton).

 

Pannit, miután kalandos úton visszaszerezték elrablóitól 4 hetes korában tették vissza egy jászsági fészekbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME szakemberei, majd 8 hetes korában, egy igazi és egy mostohatestvérével együtt, kapta meg jeladóját. A másik két madár sajnos nem volt olyan szerencsés mint ő. Tiszavirág, Panni szintén elrabolt és eladott testvére, a kirepülés után néhány héttel ismeretlen okból elpusztult, tetemét a fészektől 30 km-re találták meg. Bobák, a jászsági saspár egyetlen eredeti fiókája, amely mellé betették Pannit és Tiszavirágot visszavadítás céljából, szintén sok területet bejárt, elsősorban Dél-Magyarországon, de járt Szerbiában és Romániában is. Idén januárban a román határtól 2 km-re mérgezték meg a Békés megyében

Air Force 1 Ultra Flyknit 2.0 - Black

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved