Keselyűgyilkos állatorvosi gyógyszer európai forgalomban!

A gyilkos szer, amely a közelmúltban jelent meg kereskedelmi forgalomban az Európai Unióban, nem is olyan régen majdnem teljesen kipusztította az Ázsia déli részein élő keselyűfajokat. A főleg Pakisztánban, Indiában és Nepálban szarvasmarháknál alkalmazott Diclofenac nevű gyulladáscsökkentő három keselyűfaj állományának 99%-át irtotta ki az elmúlt 10 évben!

Bár ezekben az országokban mára a Diclofenac tiltott készítmény lett, Spanyolországban (ahol az európai keselyűk 80%-a él) és Olaszországban egyre elterjedtebb, annak ellenére, hogy biztonságos, helyettesítő gyógyszerek állnak rendelkezésre. A Spanyol Madárvédelmi Egyesület (SEO/BirdLife), a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB) és a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF) által készített tanulmány katasztrofális helyzetet vetít előre az európai keselyűfajok jövőjére nézve.

A szer által veszélyeztetett fajok egyike a saskeselyű (Videó: Orbán Zoltán).

 

Európában négy keselyűfaj él és az EU törvényei szerint mind védett. Míg a dögkeselyű a „Veszélyeztetett”, a barátkeselyű a „ Mérsékelten fenyegetett” kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a saskeselyű és fakó keselyű állományai több millió eurós segítséggel, a természetvédelmi kezelés hatására mára növekedni kezdtek. Most mindez egy csapásra veszélybe kerülhet.


Fakó keselyű (Fotó: Orbán Zoltán)

 

„Ezek a csodálatos madarak hatalmas szívességet tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, megakadályozva ezzel a járványok kitörését. Az Ibériai-félsziget, Franciaország és Olaszország ad otthont az európai keselyűállomány nagy részének, ezért felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tanulva az ázsiai példából, haladéktalanul szüntesse be a Diclofenac használatának és forgalmazásának engedélyezését, hogy a katasztrófát elkerüljük.” - mondta Ivan Ramirez, a BirdLife Europe Természetvédelmi Osztályának a vezetője.

A múlt század végén az ázsiai országokban használt fájdalomcsillapító-szer az elhullott állatok szervezetében megmaradt, majd bekerülve az arra kiemelten érzékeny keselyűkbe, súlyos vesekárosoást, majd szinte minden esetben halált okozott. Kevesebb, mint 10 év alatt 99%-al csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. Az emberekre is egyre nagyobb veszélyt jelent az el nem fogyasztott tetemek mennyisége és a kóbor kutyák megnövekedett száma, melyek sokszor veszettséget hordoznak magukban.

José Tavares, a Keselyűvédelmi Alap igazgatója: „Sokkoló, hogy egy olyan szer, ami nemrég törölte el a föld színéről egyes keselyűfajok nagy részét, most újra felbukkanhat, ráadásul olyan országokban, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a keselyűk védelmében Európában. Az Európai Uniós tiltás fontos üzenet lenne az afrikai kontinens országainak is, ahol a terjedőben lévő készítmény keselyűpopulációkra gyakorolt hatása már érezhető.”

Ariel Brunner, a BirdLife Európai Uniós Szakpolitikai Osztályának vezetője szerint az EU Madárvédelmi Direktíva és az Állatorvosi szerek jogi szabályozása alapján azonnal be kell tiltani a Diclofenac Európai Uniós kereskedelmi forgalmazását.

Birdwach Magazine
2014. március 4.
a cikk angol nyelvű eredetije itt érhető el:

http://www.birdwatch.co.uk/channel/newsitem.asp?cate=__15189

Nike Blazer High

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved