Összefogás az agrárterületek biológiai sokféleségének megőrzése érdekében

A mezőgazdasági élőhelyek természeti leromlása sajnálatos módon Európa-szerte általánosnak tekinthető. Az agrártáj átalakulása visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokat indított el a madárfajok állományainak változásában is, melyekről többször hírt adtunk honlapunkon. A korábban csak Nyugat-Európában érzékelhető változások mára elérték hazánkat is, számos, régebben gyakorinak mondható madárfaj állománya csökkent érzékelhetően az elmúlt évtizedekben.

Az élőhelyváltozások és a madárfajok állománycsökkenése mögött szinte minden forrás kulcstényezőként említi meg a mezőgazdasági művelés változását. A szegélyélőhelyek eltűnése, a mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása súlyosan hat mind mezőgazdasági élőhelyre jellemző gyakori madárfajok, mind az apróvadfajok állományára. Sajnálatos példa erre a fogoly hazai összeomlása vagy a nálunk még meglehetősen gyakori vadgerle populációjának nagy-britanniai drasztikus csökkenése (az 1970-ben becsült állomány mára 95 %-kal csökkent).

A monokultúrás agrártáj kevés fajnak nyújt élőhelyet (Fotó: Orbán Zoltán)
A monokultúrás agrártáj kevés fajnak nyújt élőhelyet (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A mezőgazdasági termelési gyakorlat megváltozásában a közösségi agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerének jelentős szerepe van. Egyrészt a támogatások mértéke, típusai és végrehajtási követelményei (gyommentesség, táblaméret maximalizálás stb.) a termelékenység növelésén keresztül negatívan hatnak a biodiverzitásra. Másrészt azonban a megfelelő támogatási jogcímek felhasználásával lehetőség nyílhat a biológiai sokféleség védelmét is szem előtt tartó gazdálkodási módszerek támogatására.

Az agrárterületek fogyatkozó állatvilágát az intenzív használat is veszélyezteti (Fotó: Fatér Imre)
Az agrárterületek fogyatkozó állatvilágát az intenzív használat is veszélyezteti
(Fotó: Fatér Imre)
.

 

Felismerve ezt a lehetőséget, valamint azt, hogy a mezőgazdasági élőhelyek kedvező irányú befolyásolásával a vadgazdálkodási ágazattal közösek az érdekeink, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Szent István Egyetemmel, az Országos Magyar Vadászkamarával, és a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen megalapozó javaslatot készített elő az apróvadfajok élőhelyének fejlesztésére vonatkozóan. Tovább ...

Fake Jordan 3, Best Nike Retro Air Jordan 3 Replica Sale

Copyright 2003–2021. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved