Újra repül Vihra, méreg végzett Danival

Röpképtelen parlagi sast találtak Békés megye déli részén a múlt héten. A helyi vadászok és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak közös akciójának köszönhetően sikerült a madarat befogni és állatorvosi ellátásban részesíteni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A gondos ápolásnak köszönhetően a fokozottan védett parlagi sas felépült és készen áll rá, hogy visszaengedjük a természetbe. 

Mint a befogásakor kiderült a sast fiókaként Bulgáriában gyűrűzték meg tavaly nyáron. A Green Balkans természetvédelmi szervezet munkatársai a “Conservation measures for target species of the EU Birds Directive – Lesser Kestrel, Black Vulture, and Imperial Eagle in their main habitats in Bulgaria” program keretében. Három testvére közül a legnagyobbként a Vihra nevet kapta (viharos szelet jelent bolgárul). A szakemberek műholdas jeladóval is felszerelték, ami azonban mostanra tönkrement. Utoljára április elején még Közép-Bulgáriából jelentkezett be a madár, így hazai felbukkanása igazi meglepetésként érte mindkét ország kutatóit.

Equipping the first GPS device in Bulgaria (source: Green Balkans)
Az első GPS jeladó felszerelése Bulgáiában (Forrás: Green Balkans).

 

The route of Vihra in 2012 summer/autumn (source: Green Balkans)
Vihra útja 2012 nyarán és őszén (via Green Balkans).

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „A parlagi sas védelme Magyarországon” és a Bolgár Madárvédelmi Egyesület (BSPB)Mentsük meg a ragadozómadarakat” LIFE+ programjainak együttműködésében az elengedés előtt korszerű GPS követővel szerelik fel Vihra-t az MME szakemberei, melynek segítségével további útja az interneten keresztül is követhető lesz. Vihra az első bolgár parlagi sas, aki bizonyítottan ellátogatott Közép-Európába, úgyhogy további vándorlása a kutatók számára is rengeteg újdonságot tartogat.


Az elengedés pillanatai (Fotók: MME)

 

Vihra-t tegnap sikeresen visszaengedtük a természetbe a megtalálási helyének közelében. Láthatóan teljesen felépült, pár erőteljes szárnycsapással hamar a magasba emelkedett. 

Vihra flew away easily with her new GPS tracker (Photo: MME)
Vihra könnyedén repült el az új jeladójával (Fotó: Horváth Márton).

 

Amíg természetvédelmi szakemberek, állatorvosok és biológusok Vihra felépüléséért küzdöttek  és sikeres elengedésén dolgoztak, szomorú hírek érkeztek egy másik, Magyarországon jelölt parlagi sasról. Dani (aki nevét Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszóról kapta) tetemét találták meg nem messze attól a helytól, ahol korábban Vihra-t befogták. 

Dani was still wearing the GPS tracker equipped in August 2012 (Photo: MME)
Danin még mindig működött a jeladó, amit 2012 nyarán kapott (Fotó: MME).

 

A jeladója segített meghatározni a helyzetét, de a segítség sajnos későn érkezett. Dani már a negyedik parlagi sas az idén, aki feltehetően illegális mérgezés aldozatául esett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) HELICON LIFE+ programjának munkatársai és az illetékes nemzeti park megtette a szükséges jogi lépéseket a tettesek felderítésére.   

National Park ranger examines the carcass of Dani (Photo: MME)
Nemzeti parki őr vizsgálja Dani tetemét (Fotó: MME)

 

Air Max 95 20th Anniversary Flyknit

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved