„Falco” fiókákat is mentett

Május végén az MME nyomozókutyás egysége „Falco”-val, a különleges kiképzésű németjuhász kutyával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) őrszolgálatával Tard község külterületén végzett keresést régebbi sasmérgezéses helyszíneken a HELICON LIFE projekt keretében. Amikor egy korábban vörös vércsék által használt költőláda alatt haladtak el látták, hogy a láda alja leszakadt, a fiókák pedig eltűntek, pedig a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően tudható volt, hogy néhány nappal korábban még jól megvoltak.


"Falco" és vezetője, Deák Gábor, az MME munkatársa a helyszínen.

 

Körülnéztek a fészek környékén, de nem találtak semmit, ezért úgy gondolták, hogy róka vihette el a fiatalokat, melyek valószínűleg belepusztultak a zuhanásba. Ezért folytatták tovább a munkát, amikor Falco a fészkes fától mintegy 20 méterre látványosan szagot fogott és bement a bozótosba, ahonnan némileg megilletődött hangon jelezni kezdett. Mint kiderült, az egyik élő fiókát találta meg. Ezután – besegítve „Falconak” – tüzetesen átvizsgálták a környező csipkebokrok alját, ahol még két élő és egy elpusztult fiókát találtak.


A megtalált vörös vércse fiókák ...


... és egyikük a gyűrűzés után.

 

A helyzet megoldását segítette, hogy a nemzeti park munkatársainál volt egy tartalék fészektálca, melynek segítségével sikerült a gyűrűvel megjelölt fiatalokat visszahelyezni az eredeti fészkelőhelyre, ahol a közelben tartózkodó szülők tovább gondoskodhattak róluk.


A megsemmisült fészkelőhelyet pótló fészektálca kihelyezése
(Fotók: BNPI archívum).

 

Így most már az is elmondható, hogy „Falco” – aki nélkül esély sem lett volna megtalálni a fiókákat – már nem csak a tetemek, de balesetet szenvedett élő madarak megtalálásával is segíti a ragadozómadár-védelmet.

 

Deák Gábor - Orbán Zoltán

Air Jordan IV 4 Retro Snake Skin

Copyright 2003–2021. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved