LIFE projektek a mérgezések ellen – LIFE hírek / 2016

Több más projekt mellett a magyar HELICON LIFE+ is bemutatta eddigi eredményeit a közelmúltban Athénban rendezett műhelytalálkozón.

A találkozót szervező program, a "Return of the Neophron" (LIFE10 NAT/BG/000152) a Görögországban és Bulgáriában élő dögkeselyű-állomány megmentésén fáradozik. Ez a két ország a Balkánon élő állomány 70%-ának ad otthont. A program célja, hogy biztosítsa a megmaradt dögkeselyűpárok védelmét Görögországban 15, míg Bulgáriában 12 Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyen. A fő veszélyeztető tényezők közé tartozik - sok egyéb mellett - például az igen magas pusztulást okozó mérgezés és a szennyezett élelem.


Fotó: LIFE10 NAT/BG/000152

A görög részről koordinátorként dolgozó Victoria Saravia elmondta, hogy létrehoztak egy, az érdekelt feleket tömörítő hálózatot, melynek célja a probléma iránti figyelem felkeltése. Megtalálhatók köztük ugyanúgy magánszemélyek (pl. vadászok, farmerek), mint erdészetek, a rendőrség és más bűnüldöző szervek. A projekt során a mérgek használatának elhagyásához alternatívaként pásztorkutyákat és villanypásztort biztosítottak helyi farmereknek és gazdálkodóknak. Saravia hozzátette, hogy „a méregkereső kutyás egységek létrehozása szintén egy fontos lépés volt”. Emellett a „Return of the Neophron”olyan egységcsomagokkal látja el az erdészeteket, melyek a mérgezések során fellelhető bizonyítékok begyűjtését biztosítják, elősegítve ezzel a büntetőeljárás hatékonyságát.

A 2016 decemberéig tartó projekttől a bolgár és görög Natura 2000-es területeken élő dögkeselyű-állományok stabilizálódását várják az illegális mérgezés csökkentésén és biztonságos, alternatív élelemforrás biztosításán keresztül.

 

A keresőkutyás egységek hatékonynak bizonyulnak

Számos LIFE projekt alkalmaz kutyákat a védett fajokat is pusztító mérgezések felkutatására, mint pl. a 2014-ben befejeződött "ANTIDOTO" (LIFE07 NAT/IT/000436), és annak folytatása, a "LIFE PLUTO" (LIFE13 NAT/IT/000311).

Az ANTIDOTO célja a Spanyolországban és Olaszországban élő, elsősorban a mérgezés miatt veszélyeztetett nagytestű ragadozó emlősök, a farkas és a medve, valamint különböző dögevő madárfajok védelme. Ennek keretében létrehoztak több mérgezés elleni kutyás egységet, hogy felügyelje a mérgezések alakulását a Gran Sasso nemzeti parkban és Aragónban, továbbá, hogy az olasz nemzeti szakmai testületeket is buzdítsa a mérgezések megelőzésére tett intézkedések átvételére.

Anna Senarini, a projektek reprezentánsa elmondta, hogy az ANTIDOTO keretében két kutyás egységet állítottak fel Olaszországban, melyek a Gran Sasso nemzeti parkban dolgoznak. 2010 szeptembere és 2014 márciusa között több mint 200 keresést folytattak le. A Környezetvédelmi Minisztérium jóvoltából a program befejezése után is folytatni tudták a megkezdett munkát. A LIFE PLUTO projekt hat további egység létrehozását biztosítja, melyeket az olasz erdészeti hatóságok fognak üzemeltetni 11 különböző régióban. A legveszélyeztetettebb területeken rutin bejárásokat tartanak, de emellett azonnali kutatásokat is végeznek, ha elpusztult állatról vagy mérgezett csaliról érkezik információ.

Senarini hozzátette, hogy „a mérgezések elleni harc egyik gyenge láncszeme a szakértelem és tudás hiánya”. Emiatt az ANTIDOTO-nak olyan célzott akciói is voltak, mint egy információs kampány, vagy a programban résztvevő csoportokat (erdészetben dolgozók, állatorvosok, közhivatalok munkatársai) célzó, hét előadásból álló – a Gran Sasso és a Monti della Laga nemzeti parkban, Andalúziában és Aragónban előforduló illegális mérgezés visszaszorítását és kontrollálását segítő- továbbképzés.

A Magyarországon az MME által vezetett "HELICON" (LIFE10 NAT/HU/000019) LIFE projektben szintén van egy 2013-ban létrehozott kutyás egység, ami rendszeresen segíti a rendőrség munkáját házkutatásoknál, mondta Horváth Márton projekt menedzser. A program általános célja, hogy a nem-természetes mortalitások jelentős csökkenésével fenntartsa a magyarországi parlagi sas állomány örvendetes növekvő trendjét. A parlagi sas egy globálisan veszélyeztetett faj, melynek világállománya néhány ezer párra tehető. Magyarországon található az EU legnagyobb állománya, azonban a szándékos pusztítás, elsősorban a mérgezések által, jelentősen veszélyezteti a faj amúgy kedvező védelmi helyzetét.


Fotó: LIFE10 NAT/HU/000019

A projekt célkitűzése, hogy biztonságos etetőhelyeket hozzon létre és a szélesebb közönséggel is megértesse a faj védelmének fontosságát, valamint az üldöztetés lehetséges következményeit. További célok közt szerepel a résztvevő szervek felvilágosítása a ragadozók vadállományra tett és gyakran túlbecsült hatásáról és alternatív sas-barát vadgazdálkodási módszerekről. A HELICON szintén szeretné elérni, hogy az illegális tevékenységek felderítettségének és az ezeknek megfelelő büntetések kiszabásának esélye jelentősen javuljon. A fentebb leírt akciók hatására a magyarországi állomány 20%-os növekedését és az üldöztetések következtében történő pusztulások számának csökkenését várják a szakemberek a projekt ideje alatt.

...

A további példákat bemutató teljes cikk angolul itt érhető el >>

 

Forrás: European Commission / Environment / LIFE Programme

nike free run 5.0 paypal

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved