Már 9 országban járt a tavalyi fészekrablás után megmentett parlagi sas

Panni nevű parlagi sasunk, amely azzal vált ismertté, hogy 2011 májusában pár napos korában ismeretlen tettesek kilopták egy heves megyei fészekből, majd eladták egy állatvédőnek, úgy tűnik kiheverte a megpróbáltatásokat és most bejárja a sasok élőhelyeit.

A fiókát 4 hetes korában helyezték vissza egy fészekbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME szakemberei, majd 8 hetes korában, egy igazi és egy mostohatestvérével együtt, jeladót is kapott. A másik két madár sajnos nem volt olyan szerencsés mint ő. Tiszavirág, Panni szintén elrabolt és eladott testvére, a kirepülés után néhány héttel ismeretlen okból elpusztult, tetemét a fészektől 30 km-re találták meg. Bobák, egy jászsági saspár egyetlen eredeti fiókája, amely mellé betették be Pannit és Tiszavirágot visszavadítás céljából, szintén sok területet bejárt, elsősorban Dél-Magyarországon, de járt Szerbiában és Romániában is. Idén januárban a román határtól 2 km-re mérgezték meg a Békés megyében.


A műholdas jeladók számos, a fajvédelem szempontjából
fontos adattal szolgál a szakembereknek

 
Panni Magyarországon kívül járt Horvátországban Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, most pedig Ukrajnában van Kijevtől mintegy 100 km-re.


Panni eddig megtett útvonala (Forrás: satellitetracking.eu).

 
Az eddig hazánkban műholdas jeladóval megjelölt parlagi sasok közül ez a madár szolgáltatta messze a legtöbb adatot. Jeladója 2072 db GPS pontosságú rekordot vett fel, ami felbecsülhetetlen érték a fajtársak védelme szempontjából, hiszen pontosan kirajzolja a parlagi sasok számára fontos táplálkozó- és pihenőhelyeket a Kárpát-medencében. Pannin, Tiszavirágon és Bobákon kívül még egy további madárra, Szellőre is került tavaly műholdas jeladó.

Szellő, egy nagykunsági saspár fiókája, amely 2010 júliusában kirepülés után nem sokkal megsérült és a Hortobágyi Madárkórházban ápolták egészen 2011 augusztusáig. Ekkor a teljesen szelíd madarat az MME szakemberei elvadítást követően engedték szabadon a Jászságban, amely azóta keresztül kasul bejárta az Alföldet. Jelenleg a születési helyétől pár km-re tartózkodik több más fiatal sassal együtt.

A műhold adó felszerelése Szellőre (Videó: Orbán Zoltán).
 


A fotón jól látszik, hogy milyen kicsi egy ilyen jeladó (Fotók: Horváth Márton).

 
Az MME az idén további 10 fiatal sas jelölését kezdeményezi a LIFE program keretében, elsősorban azért, hogy a kiemelkedő mérgezési hullám megfékezésében segítsenek a kapott adatokkal, hiszen a madarak viselkedésének gyanús megváltozása esetén az MME és a Nemzeti Park Igazgatóságok szakemberei azonnal a helyszínre siethetnek és lehetőség szerint megmenthetik a bajba került madarakat, illetve elejét vehetik a további pusztításnak.

Nike Air VaporMax 2019

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved