Újra dúl a mérgezési őrület – az év első húsz napján máris legalább 50 (!) védett ragadozómadár pusztult el hazánkban

Miközben a természetvédelmi szakemberek a XIII. Országos Sasszinkron keretében a hazánkban telelő ragadozómadarak számbavételén és védelmén fáradoznak, mások hol szándékosan, hol felelőtlenségből tovább tizedelik az állományukat.

Bár még csak három hét telt el a 2016-os évből, a mérgezésekben elpusztult védett madarak száma lassan máris eléri az egész tavalyi év mérlegét. Három, szándékosan ragadozók ellen irányuló eset során, három különböző megyében összesen 43 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya és 1 macska teteme, valamint 19 mérgezett csalétek került elő a helyszínelések során.


Az egyik 2016. januári eset helyszíne mérgezett egerészölyvvel, rókával, valamint a
tetemeket felderítő "Falcoval" (Fotó: Deák Gábor).

 

A tetemek, és különösen a sokszor apró csalétkek megtalálásában a három illetékes nemzetipark-igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata mellett fontos szerepet játszott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) speciális méreg- és tetemkereső kutyás egysége, nagyban segítve ezzel a rendőrség munkáját. Részben ennek is köszönhető, hogy az egyik kirívó eset után azonnal sor került a gyanúsítottnál történő rendőrségi házkutatásra, amely során az országban először sikerült „forró nyomon” megtalálni a mérgezéshez használt, feltételezhetően betiltott vegyi anyagokat. Az illetékes rendőrkapitányságok mindhárom esetben nyomozást indítottak a tettesek felkutatása érdekében.

Az elkövetők komoly büntetésre is számíthatnak, hiszen a feltételezett tettesek méreggel való visszaélés (elzárás), természetkárosítás (5 évig terjedő szabadságvesztés), állatkínzás (2 évig terjedő szabadságvesztés) és orvvadászattal (3 évig terjedő szabadságvesztés) is gyanúsíthatóak.

2014-ben valamelyest bizakodóak lehettünk, hiszen egy európai szinten is egyedülálló, több mint 150 sast és 400 egyéb védett madarat elpusztító 10 éves mérgezési hullám után „mindössze” 15 védett madár pusztult el mérgezés miatt, és köztük egyetlen parlagi sas sem volt.

A 2015-ös évben már ismét megnőtt a szándékos ragadozó mérgezések száma, amelyek következtében 61 védett madár pusztult el bizonyítottan, köztük 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas. Ugyanakkor nagy áttörésnek számított, hogy négy gyanúsítottat is sikerült a rendőrségnek bíróság elé állítani.

Bár idén fokozottan védett sas még nem esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, az esetek kirívóan magas száma komoly aggodalomra ad okot, ezért a természetvédelmi őrszolgálat, a rendőrség és az MME kutyás egysége részéről fokozott ellenőrzések veszik kezdetét szerte az országban.

Az idei esetek eddigi statisztikája:
Bács-Kiskun megye (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság): 14 egerészölyv, 3 róka, 1 kutya, 12 csalétek
Pest megye (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság): 3 egerészölyv, 2 róka, 3 csalétek
Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság): 26 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 2 róka, 1 macska, 4 fácán csalétek 1 galamb csalétek

Összesen: 43 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya, 1 macska, 20 csalétek; az okozott természetvédelmi kár értéke összesítve 1 500 000 Ft.


A téma az Ozone Network Egyenlítő című műsorának 2016.02.02-ai adásában.
A riportrész 32:45-nél indul, katt a képre (Forrás: videa.hu).

Nike Ambassador IX 9

Copyright 2003–2021. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved